Per 1 oktober 2024 wordt prof. dr. Miriam Koopman, internist-oncoloog bij het UMC Utrecht benoemd als voorzitter van Oncomid, het oncologisch netwerk van midden-Nederland. Zij volgt hiermee prof. dr. ir. Koos van der Hoeven op, die sinds eind 2020 deze rol vervulde. Onder zijn energieke leiding en met zijn uitgebreide ervaring is Oncomid de afgelopen jaren goed op de kaart gezet.

Kanker vraagt om de allerbeste zorg. Daarom bundelen experts van negen ziekenhuizen in midden-Nederland hun krachten in Oncomid. Binnen Oncomid zorgen de zorgprofessionals voor diagnostiek en behandeling volgens de nieuwste inzichten. Ze delen kennis en ervaring en doen gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek. Op deze manier verbeteren en vernieuwen ze continu de zorg. Vanaf 1 oktober zal prof. dr. Miriam Koopman zich als nieuwe voorzitter, samen met een gedreven team, inzetten om de zorg voor mensen met kanker in de regio nóg beter te maken.

Miriam Koopman

Koopman studeerde geneeskunde en promoveerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Sinds 2010 werkt ze als internist-oncoloog in het UMC Utrecht, waar ze onderzoek en patiëntenzorg combineert. In 2017 werd Koopman benoemd tot hoogleraar Medische Oncologie aan de Universiteit Utrecht met als leerstoel medische oncologie in het bijzonder colorectale oncologie en per 1 april 2023 is ze benoemd als medisch afdelingshoofd van de afdeling Medische Oncologie van het UMC Utrecht. Koopman was nauw betrokken bij verschillende studies naar uitgezaaide darmkanker en is daarnaast voorzitter van de werkgroep ‘Real World Data and Digital Health’ van de ESMO, programmaleider van het platform goed-gedefinieerde patiëntencohorten van het nationale groeifonds Oncode Accelerator en hoofdonderzoeker van de Prospectieve Landelijke darmkanker cohort studie (PLCRC).

Plannen voor de toekomst

Het uitgebreide netwerk en de expertise van Koopman gaan Oncomid helpen om de komende jaren ambities te realiseren. Koopman zegt hierover: ‘Mijn kennis en contacten zullen mij goed van pas komen om de prachtige kansen die er liggen voor Oncomid te benutten. Dit vergt een integrale aanpak van zorg, onderzoek, onderwijs en organisatie. Het moet niet uitmaken waar een patiënt met kanker binnen Oncomid zich presenteert: de behandeladviezen en zorgpaden moeten hetzelfde zijn en goed op elkaar zijn afgestemd. Iedere instelling binnen Oncomid, maar ook de samenwerkende partners buiten de officiële Oncomid-regio zijn nodig en hebben hun eigen unieke inbreng en toegevoegde waarde. Hiervoor is goede afstemming en het gezamenlijk bepalen van de visie met bijbehorende keuzes essentieel. Hier draag ik graag aan bij.’

De juiste persoon op de juiste plek

De keuze voor Koopman wordt breed gedragen vanuit de bestuurders uit de Oncomid-ziekenhuizen. Remco van Lunteren, lid van de Raad van Bestuur UMC Utrecht: ‘We zochten een ondernemende, innovatieve verbinder. Iemand met overtuigingskracht en een landelijke visie. Ik ben ervan overtuigd dat Miriam Koopman met haar ervaring en kunde Oncomid naar het volgende niveau kan tillen’.

Astrid Posthouwer, voorzitter Raad van Bestuur Meander Medisch Centrum vult hierop aan ‘Als netwerk leggen we de lat hoog om de zorg voor mensen met kanker zo goed mogelijk te organiseren. Met Miriam hebben we de juiste persoon op de juiste plek om onze grote ambities te realiseren. Miriam begrijpt welke uitdagingen er liggen in het huidige oncologische landschap en met haar gedegen kennis en ervaring op het gebied van datagedreven kwaliteitsverbetering van de zorg, weten we zeker dat ze een waardevolle bijdrage kan leveren aan ons netwerk.

Namens de bestuurders van de negen Oncomid-ziekenhuizen wensen wij Miriam heel veel succes toe en danken wij Koos van der Hoeven voor zijn inzet en de wijze waarop hij Oncomid op de kaart heeft gezet.’

Tot 15 november zal Koos van der Hoeven beschikbaar zijn voor de overdracht.

Op 14 november vindt het lustrumsymposium plaats, daar zal gelegenheid zijn tot het nemen van afscheid.