“Die dokters werken allemaal samen. Ik durfde het wel aan.”

Hermann Bierent (69) viel in 2015 na een griepje en bronchitis plots zoveel kilo’s af dat hij toch wat ongerust naar de huisarts ging. Die ongerustheid bleek terecht toen de internist alvleesklierkanker ontdekte. Met uitzaaiingen op de lever. Ruim drie jaar later Hermann de toekomst weer positief tegemoet. En is hij een hele ervaring rijker.

Verbazingwekkend

“Ik had nog drie maanden, werd me verteld. Ik kreeg een zware chemokuur, maar heel veel hoop was er niet. Het vooruitzicht was slecht. Maar de resultaten van dit nieuw type chemokuur (FOLFIRINOX, red.) waren verbazingwekkend. De groei van de tumor in de alvleesklier kwam tot stilstand en de uitzaaiingen in de lever verdwenen. Eerst zou een operatie van de alvleesklier geen optie zijn. Nu leek dat toch haalbaar. Ze vertelden me wel dat het een flinke en risicovolle operatie was, maar ik had er alle vertrouwen in. Die dokters werken allemaal samen en ze hebben ervaring met deze moeilijke operaties. Ik durfde het wel aan.

 

Niks gemerkt

“De operatie duurde zes uur. Ze hebben de tumor uit de ‘kop’ van mijn alvleesklier gehaald, de twaalfvingerige darm en de galblaas eruit gehaald en een stuk van mijn maag. Heftig ja, maar ik heb er niks van gemerkt.Ik herstelde razendsnel van de ingreep. Twee weken na de operatie was ik weer thuis.”

Wilt u meer weten over de samenwerking tussen de ziekenhuizen op het gebied van alvleesklierkanker? Bekijk de pagina over ons expertteam >