Hepato-Pancreato-Biliair (HPB)-chirurg dr. Hjalmar van Santvoort is per 1 augustus 2020 benoemd tot hoogleraar Chirurgie, leerstoel Pancreasaandoeningen aan de Universiteit Utrecht. Hij is werkzaam in het St. Antonius Ziekenhuis en in het UMC Utrecht.

Dr. Hjalmar van Santvoort zet zich al jaren in om de zorg voor patiënten met aandoeningen van de alvleesklier (pancreas) te verbeteren. Hij richt zich vooral op acute en chronische alvleesklierontsteking (pancreatitis) en alvleesklierkanker (pancreascarcinoom). Veel van zijn onderzoek vindt plaats in landelijke samenwerkingsverbanden. Hij is voorzitter van de Pancreatitis Werkgroep Nederland en lid van de wetenschappelijke commissie van de Dutch Pancreatic Cancer Group.

Whipple-operatie

Van Santvoort is lid van het regionale expert HPB-team dat patiënten met o.a. alvleesklierkanker in de regio Midden-Nederland behandelt. Als één van de zes HPB-chirurgen binnen het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU) voert hij de Whipple-operatie uit bij patiënten met alvleesklierkanker, galwegkanker en dunne darmkanker. Daarbij wordt de kop van de alvleesklier, twaalfvingerige darm en een deel van de galgang verwijderd. Ongeveer 25 procent van deze Whipple-operaties wordt tegenwoordig succesvol op minimaal invasieve wijze met de operatierobot uitgevoerd.