Bij een vermoeden van alvleesklierkanker verwijst de huisarts u naar een maag-darm-leverarts in één van de ziekenhuizen die samenwerken in Oncomid.

De mdl-arts in het ziekenhuis zal meestal een aantal onderzoeken laten doen. Zoals een endoscopie. Dit is een kijkonderzoek. Ook krijgt u waarschijnlijk een algemeen bloedonderzoek, zodat de arts een beeld krijgt van uw conditie.

extra onderzoeken

Ziet de arts bij het kijkonderzoek een tumor? Dan is er meestal extra onderzoek nodig. Zoals:

diagnose en behandeling

Na de definitieve diagnose bepaalt een multidisciplinair team van artsen, pathologen en verpleegkundig specialisten samen met u welke behandeling het beste past bij uw persoonlijke situatie. Het behandelplan is meestal binnen 8 dagen beschikbaar.

Voor goedaardige tumoren is alleen behandeling nodig als de tumor kwaadaardig kan worden. Voor kwaadaardige tumoren is meestal wel behandeling nodig. De behandeling is gericht op genezing (curatief) of het verminderen van lichamelijke klachten (palliatief).

operatie bij alvleesklierkanker

Heeft u alvleesklierkanker en wordt u geopereerd? Dan zijn er twee mogelijkheden:

  • De Whipple-operatie: wanneer uw tumor in de ‘kop’ van de alvleesklier zit of bij de papil van Vater. Tijdens de operatie haalt de arts de kop van uw alvleesklier weg, net als de galblaas, de twaalfvingerige darm en een deel van de galwegen. Soms wordt ook een deel van uw maag verwijderd.
  • De alvleesklierstaart-resectie: hierbij haalt de arts de ‘staart’ van de alvleesklier weg. Vaak moet ook uw milt worden verwijderd.
  • Verwijdering van de volledige alvleesklier.

training van uw conditie

Voor een operatie bij alvleesklierkanker is het belangrijk dat u in goede conditie bent. Daarom krijgt u advies en fysiotherapie voor en na de operatie. Goede voeding is ook belangrijk om aan te sterken voor een operatie. Daarom krijgt u voedingsadvies van een diëtist.

chemotherapie voor of na de operatie of in plaats van een operatie

Het kan zijn dat de arts u chemotherapie adviseert. U kunt de chemotherapie voor of na de operatie krijgen. Dat hangt af van de kanker die u heeft. De chemotherapie heeft als doel de kanker te verkleinen en de kans op terugkeer kleiner te maken. Soms krijgt u chemotherapie omdat een operatie niet mogelijk is. De chemotherapie helpt u dan om lichamelijke klachten te verminderen. Welke behandeling u krijgt, bepaalt u samen met uw arts. Er zijn verschillende mogelijkheden:

aanvullende behandelingen bij alvleesklierkanker

Soms kan de kanker niet met een operatie weggehaald worden. Wat wel kan is het behandelen van klachten die door de kanker en uitzaaiingen worden veroorzaakt. Als u pijn heeft, kan uw arts u extra pijnstillers voorschrijven. Het kan ook zijn dat uw alvleesklier door de kanker minder verteringssappen produceert. Dan kunnen extra alvleesklierenzymen helpen. Ook krijgt u voedingsadvies van een diëtist.

patiënteninformatie

Meer informatie over alveesklierkanker
Wilt u meer weten over alvleesklierkanker? U vindt meer informatie op de volgende websites:
> www.kanker.nl
> www.kankeroperatie.nl


Kijk ook op de websites van het ziekenhuis:

> St Antonius Ziekenhuis: alvleesklierkanker
> UMC Utrecht: alvleesklierkanker
> Meander Medisch centrum: alvleesklierkanker


Contact met andere patiënten:
> gespreksgroepen op www.kanker.nl
> maag-lever-darmstichting: www.mlds.nl

wij zijn Oncomid