Bij een vermoeden van kanker aan de galweg of galblaas verwijst de huisarts u naar een maag-darm-leverarts in één van de ziekenhuizen die samenwerken in Oncomid.

De mdl-arts in het ziekenhuis zal meestal een aantal onderzoeken laten doen. Zoals een endoscopie. Dit is een kijkonderzoek. Ook krijgt u waarschijnlijk een algemeen bloedonderzoek, zodat de arts een beeld krijgt van uw conditie.

extra onderzoeken

Ziet de arts bij het kijkonderzoek een tumor? Dan is er meestal extra onderzoek nodig. Zoals:

diagnose en behandeling

Na de definitieve diagnose bepaalt een multidisciplinair team van artsen, pathologen en verpleegkundig specialisten samen met u welke behandeling het beste past bij uw persoonlijke situatie. Het behandelplan is meestal binnen 8 dagen beschikbaar.

operatie bij galwegkanker en galblaaskanker

Heeft u kanker aan uw galweg of galblaas en wordt u geopereerd? Dan vindt die operatie plaats in UMC Utrecht. Dan probeert de arts de tumor weg te halen. Als het nodig is, haalt de arts hierbij ook een daal van uw alvleesklier, 12-vingerige darm, galblaas of lever weg. Is uw galweg dichtgedrukt? Dan kan de arts tijdens de operatie een stent plaatsen. Dit is een buisje dat uw galweg open houdt.

chemotherapie of radiotherapie

Het kan zijn dat de arts u chemotherapie adviseert. U kunt de chemotherapie voor of na de operatie krijgen. Dat hangt af van de kanker die u heeft. De chemotherapie heeft als doel de kanker te verkleinen en de kans op terugkeer kleiner te maken. Soms krijgt u chemotherapie omdat een operatie niet mogelijk is. De chemotherapie helpt u dan om lichamelijke klachten te verminderen. Soms kan het nodig zijn om de tumor of achtergebleven kankercellen te bestralen. Hiermee maken we kankercellen kapot. Dat noemen we radiotherapie.

training van uw conditie

Voor een operatie bij galweg- of galblaaskanker is het belangrijk dat u in goede conditie bent. Daarom krijgt u advies en fysiotherapie voor en na de operatie. Goede voeding is ook belangrijk om aan te sterken voor een operatie. Daarom krijgt u voedingsadvies van een diëtist.

patiënteninformatie

Meer informatie over galweg en galblaaskanker
Wilt u meer weten over galweg- of galblaaskanker? U vindt meer informatie op de volgende websites:
> www.kanker.nl
> www.kankeroperatie.nl


Kijk ook op de websites van het ziekenhuis:
> St Antonius Ziekenhuis: 
galwegkanker en galblaaskanker
> Meander Medisch Centrum: galwegkanker en galblaaskanker
> UMC Utrecht: galwegkanker en galblaaskanker


Contact met andere patiënten:
> gespreksgroepen op www.kanker.nl
> maag-lever-darmstichting: www.mlds.nl

wij zijn Oncomid