Teunie (74) kreeg in 2013 een behandeling voor slokdarmkanker. Voor de chemokuur en operatie kwam ze in het St Antonius Ziekenhuis terecht, daarna ging ze voor bestraling naar het UMC Utrecht. Ze geniet samen met haar man van de kinderen en kleinkinderen. Zodra het weer het toelaat, stappen ze op hun boot die in een naburig stadje in de haven ligt.

 

Altijd op het water

“Mijn man wil niet van het water af, hij heeft altijd op het water gewerkt. En hij heeft mij ook enthousiast gemaakt voor het varen. Op latere leeftijd hebben we deze boot met eigen handen opgeknapt. Het was eigenlijk een wrak, maar we hebben er echt ons eigen bootje van gemaakt. Van de zomer hebben we mooie tochten gemaakt door Nederland, door de Biesbosch, van Rotterdam naar Amsterdam, daarna Overijssel in.

“Op de boot denk ik niet meer aan de ziekte. Ik probeer van alle dingen iets goeds te maken.”

Overgeleverd

De uitslag ‘slokdarmkanker’ kwam in 2012 in de week voor kerst, vrijdag om 17.00 uur. Dat was heel vervelend. Je bent op zo’n moment overgeleverd aan de zorg. De zorg die je krijgt, accepteer je direct. Pas later ga je nadenken over wat er eigenlijk allemaal gebeurt. Ik kreeg een medisch verpleegkundige in het ziekenhuis als aanspreekpunt, dat was heel fijn. Ook mijn huisarts nam mij serieus. Bij dokter Wiezer, de maag-darmchirurg in het Antonius ziekenhuis, ben ik steeds op controle geweest. Nu hoeft dat niet meer.

Gevoelsmens

Laatst was ik mijn stem een beetje kwijt. Ik heb toen contact met de logopediste gezocht. Die kon mijn gerust stellen, er was niets aan de hand. Dat is belangrijk, dat je weet of er iets mis is of niet. Belangrijk vind ik hoe je in het leven staat. Wij voelen ons rijk dat we van onze vrijheid in gezondheid kunnen genieten.

Ik probeer van alle dingen iets goeds te maken. Daar moet je elkaar in meetrekken, samen het beste ervan maken. Ik ben een gevoelsmens, mijn man is meer van de nuchtere kant. Over je gezondheid heb je zelf niet zoveel te zeggen. Ik heb nooit gedronken of gerookt, en kreeg toch kanker. Ik zal nooit tegen iemand zeggen: het is je eigen schuld. Want dat weet je niet. Het overkomt je.”


Noot: in dit verhaal gaat het over een slokdarmoperatie die in Nieuwegein (St Antonius ziekenhuis) is uitgevoerd. Tegenwoordig vinden deze operaties plaats in het UMC Utrecht binnen Oncomid/RAKU. Lees meer over de samenwerking in ons expertteam >