“Met de geweldige begeleiding op de IC en de familiekamer was ik al na twee dagen op de been.”

Meneer Terlouw (76) had al een tijd klachten in de buik. Daarmee kwam hij in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Uit verschillende onderzoeken bleek dat er en verdikking zat bij de alvleesklier en galblaas. Alleen met een operatie zou dat op te lossen zijn.

Ziekenhuizen in Midden-Nederland werken samen in Oncomid op het gebied van kanker. Nu is het voor patiënten het prettigst is als zij zoveel mogelijk in hun eigen ziekenhuis worden behandeld. Maar als het nodig is, gaan ze naar een andere, gespecialiseerde ziekenhuislocatie, bijvoorbeeld voor een operatie. Dat was het geval bij meneer Terlouw. De specialisten van de verschillende ziekenhuizen overlegden met elkaar wat de beste optie voor hem was.

Vriendelijk en behulpzaam

“De coördinatie tussen de drie ziekenhuizen verliep uitstekend. Op 8 april werd ik geopereerd in het St Antonius ziekenhuis. Dat verliep heel goed. De chirurg, dr. Van Santvoort, belde direct na afloop mijn vrouw, dat was heel fijn. Met de geweldige begeleiding op de IC en de familiekamer was ik al na twee dagen mobiel en kon al op de gang gaan lopen. Na zes dagen zag alles er zo goed uit dat ik al naar huis kon. De zeer professionele en vakkundige mensen hebben hier allemaal aan meegewerkt om dit mogelijk te maken. De mensen die het eten kwamen brengen, zou ik zeker ook niet willen vergeten, omdat hun vriendelijkheid en behulpzaamheid van grote waarde waren.

Wat me ook opviel, was de sfeer. De sfeer op de Intensive Care en de familiekamer was door toedoen van het zeer vakkundige verplegend personeel gewoon uitstekend te noemen. Een praatje hier en daar is van grote psychologische waarde en dat werd door alle patiënten erg gewaardeerd, dat merkte je.

Kort na thuiskomst werd ik gebeld door de diëtiste en de chirurgische afdeling. Ze wilden nagaan alles met mij in orde was en of er nog iets moest worden aangepast aan de medicijnen. Dat was heel goed, want het was inderdaad nodig om iets te veranderen. Op 23 april belde dokter Van Santvoort zelf met het nieuw dat de operatie het probleem had opgelost en dat ik geen verdere behandeling nodig had. Heel goed nieuws dus! Ik ben nog één keer op controle geweest in het UMC Utrecht, dat was alles.

Mijn conclusie: het zeer professionele en vakkundige optreden van het personeel in de drie ziekenhuizen heeft het voor elkaar gekregen dat het geheel zo goed verlopen is. Hiervoor mijn oprechte dank.”

Wilt u meer weten over de samenwerking tussen de ziekenhuizen op het gebied van alvleesklierkanker? Bekijk de pagina over ons expertteam >