Op dinsdag 26 januari 2021 organiseert het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU) een webinar voor slokdarm- en maagkankerpatiënten, hun naasten en andere geïnteresseerden.

Artsen en verpleegkundig specialisten van het UMC Utrecht, het St. Antonius Ziekenhuis, Ziekenhuis Rivierenland, het Diakonessenhuis Utrecht en het Meander Medisch Centrum werken als één regionaal team samen binnen het RAKU om patiënten de best mogelijke zorg te bieden en een betere genezingskans.

Graag presenteren wij de 11e slokdarm en maagkanker voorlichtingsavond. In samenwerking met patiëntenvereniging SPKS hebben wij dit jaar voor u een webinar georganiseerd in plaats van een bijeenkomst in UMC Utrecht. Helaas missen wij hierdoor uw fysieke aanwezigheid. Het voordeel is dat u thuis deelgenoot kunt zijn van deze bijeenkomst. Kijk vooral mee en stel uw vragen via de chat.

Uw vragen worden via de chat verzameld, wij proberen zoveel mogelijk vragen te beantwoorden na de presentatie of bij het forum.

U kunt 3 presentaties tegemoet zien met als gemeenschappelijk thema: Nieuw.

1- Behandelmogelijkheden
2- Collega / onderzoek
3- Techniek

Datum en tijd:

Dinsdag 26 januari 2021 19:30 – 21.00 uur

Aanmelden:

U kunt zich aanmelden door te mailen naar: patienteninformatiebijeenkomst-2@umcutrecht.nl.
U ontvangt vervolgens de inloglink voor de webinar.

Programma:

19.30 uur

Opening en introductie
Carlo Schippers, Verpleegkundig specialist

19.35 uur

Behandeling van stembandsluitings problemen
Drs. Emke van den Broek, KNO arts
Emke is als een van de weinige KNO artsen in Nederland gespecialiseerd in de behandeling van problemen bij stemband sluiting. Een zeer lastig probleem dat soms optreedt na slokdarmoperaties. Het kan leiden tot heesheid, soms ook verslikken en hoesten. Emke legt uit hoe dit behandeld kan worden.

Opleiding tot robot chirurg/nieuwe ontwikkelingen chirurgie
Dr. Jan Willem van den Berg, oncologisch chirurg
Jan Willem is als derde slokdarm en maag chirurg het chirurgisch team komen versterken. Voor wie hem nog niet kent een korte introductie. Daarnaast zal Jan Willem uitleggen hoe je als chirurg leert opereren met de robot, én hoe er binnen de chirurgie voortdurend onderzoek plaatsvindt om behandelresultaten te verbeteren.

MRI geleide straling
Dr. Stella Mook, radiotherapeut
Er kan steeds meer met nieuwe bestralingstechnieken. Bij MRI-geleide bestraling worden voor en tijdens de uitwendige bestraling continue MRI-scans gemaakt, waardoor de bestraling heel precies kan worden toegediend en de bestraling effectiever kan worden. Stella legt ons uit hoe dit werkt en hoe deze techniek kan worden toegepast bij slokdarmkanker.

20.30 uur

Via de chat vragen stellen

Via de chat kunt u vragen stellen aan een panel van zorgverleners.

Het panel bestaat uit de volgende zorgverleners:
Dr. Jan Willem van den Berg, chirurg UMC Utrecht
Dr. Stella Mook, radiotherapeut UMC Utrecht
Drs. Emke van den Broek, KNO arts UMC Utrecht
Dr. Nadia Haj Mohammad, internist-oncoloog UMC Utrecht
Dr. Lorenza Alvarez Herrero, Maag-, Darm en leverarts Sint Antonius ziekenhuis
Elles Steenhagen, diëtist UMC Utrecht
Prof. dr. Jelle Ruurda, chirurg UMC Utrecht
Prof. dr. Richard van Hillegersberg, chirurg UMC Utrecht
Ad Kerst, fysiotherapeut UMC Utrecht
Gabriella Canu, logopedist UMC Utrecht

± 21.00 uur

Einde webinar

Wij hebben zorgvuldig gekeken naar welke patiënten we deze uitnodiging sturen. De genodigden zijn geselecteerd op basis van informatie uit onze medische dossiers. Het kan zijn dat er wijzigingen zijn in uw persoonlijke situatie waar wij niet van op de hoogte zijn. Wij verontschuldigen ons bij voorbaat met het toesturen van deze uitnodiging als u om gezondheidsredenen of anderszins hier geen gebruik van kunt maken. Ook patiënten die niet bij de RAKU worden behandeld zijn welkom dit webinar bij te wonen