Weke delen tumoren zijn zeldzame tumoren die ontstaan in de weke delen van het lichaam. Weke delen zijn weefsels die zich onder de huid, rond de organen en botten of in de ruimtes daartussen bevinden: spieren, pezen, gewrichtskapsels en alle ondersteunende vet- en bindweefsels. Weke delen tumoren kunnen zowel goedaardig als kwaadaardig zijn. In het laatste geval is er sprake van weke delen kanker (sarcoom).

Er zijn verschillende soorten sarcomen. Deze tumoren kunnen op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaan. Ze komen het vaakst voor in:

  • de (boven)benen
  • buikholte en buikwand
  • armen
  • het hoofd-halsgebied

samenwerking

Binnen Oncomid hebben we goede afspraken gemaakt over de zorg aan patiënten met weke delen kanker. Patiënten kunnen in alle ziekenhuizen terecht voor onderzoek en diagnose. De behandeling (operatie, bestraling, chemotherapie) vindt doorgaans plaats in het UMC Utrecht. In de regio Midden-Nederland werkt het UMCU hierbij nauw samen met de ziekenhuizen in de regio. De specialisten bespreken patiënten met complexe problematiek in een wekelijks overleg. Met het NKI-Antoni van Leeuwenhoek is tweewekelijks een overleg waarin patiënten besproken worden en met het Erasmus Medisch Centrum werken we samen aan onderzoek naar weke delen kanker.

Alles met als doel: optimale zorg bij weke delen kanker, dicht bij huis als het kan, in een gespecialiseerd centrum binnen of buiten de regio als dat beter is.

behandeltraject

Bij een vermoeden van weke delen kanker verwijst de huisarts de patiënt vaak naar een (oncologisch) chirurg. Hiervoor kunnen patiënten in alle Oncomid ziekenhuizen terecht. In het betreffende ziekenhuis wordt lichamelijk onderzoek en aanvullend Röntgenonderzoek verricht.  De meeste patiënten bij wie weke delen kanker wordt vastgesteld, worden voor behandeling verwezen naar het UMCU. Daar zien zij op een multidisciplinaire weke delen spreekuur hun verschillende behandelaars en een verpleegkundig aanspreekpunt. Samen met patiënt en zijn naasten wordt een behandelplan opgesteld.

verwijsinformatie

Als huisarts kunt u uw patiënt via ZorgDomein naar een voorkeurziekenhuis van de patiënt verwijzen.

patiënteninformatie

Meer informatie over weke delen kanker:
> www.kanker.nl


Contact met andere patiënten:
> www.kanker.nl
> Patiëntenplatform Sarcomen

contactinformatie

Wilt u contact met het expertteam Weke Delen? Als zorgverlener kunt u contact leggen via het algemene contactadres (info@oncomid.nl). Heeft u een vraag als patiënt, stel die dan aan uw huisarts of behandelaar in uw eigen ziekenhuis.

“Op de boot denk ik niet meer aan de ziekte. Ik probeer van alle dingen iets goeds te maken.”

wij zijn Oncomid