Het expertteam Lever | Alvleesklier | Galweg | Galblaas is ontstaan vanuit de samenwerking binnen het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU). Binnen dit expertteam werken mdl-artsen, oncologen, chirurgen, physician assistants en verpleegkundig specialisten van de verschillende ziekenhuizen intensief samen. Zo is er een gezamenlijk MDO en zijn de zorgpaden op elkaar afgestemd. Onderzoek vindt zo veel mogelijk in het eigen ziekenhuis van de patiënt plaats.
Veelvoorkomende leveroperaties worden in St Antonius Ziekenhuis, Meander Medisch Centrum en UMC Utrecht verricht. Zeer complexe leveroperaties en operaties aan tumoren in de galweg vinden plaats in het UMC Utrecht. Operaties voor tumoren aan de alvleesklier vinden plaats in het St. Antonius Ziekenhuis. Jaarlijks voert het expertteam zo’n 150 alvleesklieroperaties en 150 leveroperaties uit.
behandeltraject
Bij een vermoeden van lever-, alvleesklier- of galblaaskanker kan de huisarts de patiënt doorverwijzen naar een maag-darm-leverarts in één van de ziekenhuizen die samenwerken in Oncomid. Een aantal onderzoeken kan uitwijzen of er inderdaad sprake is van HPB-kanker.
Vaak is een combinatie van onderzoeken nodig om de diagnose te stellen. Patiënten worden besproken in een multidisciplinair overleg van specialisten van verschillende ziekenhuizen. Bij het opstellen van het behandelplan wordt gekeken naar het stadium van de ziekte, de plaats en grootte van de tumor, de vorm van de tumor en de lichamelijke conditie.
Voor goedaardige tumoren is alleen behandeling nodig als de tumor kwaadaardig kan worden. Voor kwaadaardige tumoren is meestal wel behandeling nodig. De behandeling is gericht op genezing (curatief) of het verminderen van lichamelijke klachten (palliatief).
expertise
De patiëntenzorg wordt geleverd door één sterk gespecialiseerd team, waar zo veel mogelijk kennis en ervaring wordt gebundeld. Dit geldt zowel voor de medisch specialisten als de verpleegafdeling, waar de zorg helemaal is ingericht rondom patiënten die een operatie ondergaan.
Door onze samenwerking in Oncomid komt de kennis en ervaring uit verschillende ziekenhuizen samen in Ă©Ă©n team. Zo kunnen we snel schakelen en de modernste behandeltechnieken inzetten. Dat maakt de genezingskans groter, ook voor zeldzame en complexe tumoren.
Een groot pluspunt van de regionale samenwerking is dat de kennis en kunde in alle deelnemende ziekenhuizen omhooggaat. Dankzij de samenwerking verhogen we ook de kwaliteit van onze zorg.
verwijsinformatie
Als huisarts kunt u uw patiënt via ZorgDomein naar een maag-darm-leverarts in het voorkeurziekenhuis van de patiënt verwijzen.
patiënteninformatie
Meer informatie over lever-, alvleesklier-, galblaas- of galwegkanker:
> informatie over de behandeling van leverkanker bij de ziekenhuizen die samenwerken in Oncomid
> informatie over de behandeling van alvleesklierkanker bij de ziekenhuizen die samenwerken in Oncomid
> informatie over GIST (Gastro-intestinale stroma tumoren)
> informatie over de behandeling van galblaas- of galwegkanker bij de ziekenhuizen die samenwerken in Oncomid
> patiëntenfolder RAKU
> www.kanker.nl
> www.kankeroperatie.nl
Kijk ook op de websites van het ziekenhuis:
> St Antonius Ziekenhuis: alvleesklierkanker | leverkanker | galblaas- en galwegkanker
> Meander Medisch Centrum: leverkanker
> UMC Utrecht: galblaas- en galwegkanker | leverkanker
> Diakonessenhuis
Contact met andere patiënten:
> gespreksgroepen op www.kanker.nl
> maag-lever-darmstichting: www.mlds.nl
contactinformatie
Wilt u contact met het expertteam Lever I Alvleesklier I Galblaas I Galweg? Als zorgverlener kunt u contact leggen via het algemene contactadres (info@oncomid.nl) of via de voorzitter van het expertteam (email).
Heeft u een vraag als patiënt, stel die dan aan uw huisarts of behandelaar in uw eigen ziekenhuis.