In Nederland zijn er 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen, schrijven of digitale vaardigheden. Daarom organiseerde het St. Antonius Ziekenhuis (een van de deelnemende ziekenhuizen binnen het Oncomid netwerk) op dinsdag 14 september een webinar voor zorgprofessionals over laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden in de oncologische zorg. Tijdens dit webinar, onder leiding van tv-presentator/journalist Mirella van Markus, kwamen verschillende interessante onderwerpen aan bod.

Zo kwam er een boeiende discussie op gang tussen de verschillende sprekers en de zorgverleners van het St. Antonius Ziekenhuis. Hierbij kwamen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:

  • Beperkte gezondheidsvaardigheden en hun impact op het zorgtraject’ door prof. dr. Jany Rademakers (hoofd onderzoeksafdeling Nivel; hoogleraar ‘Gezondheidsvaardigheden en patiëntparticipatie’).
  • ‘Patiënten op maat informeren over uitkomsten van zorg’ door Nelly van Uden (programmamanager uitkomsttransparantie bij Santeon).
  • ‘Beperkte gezondheidsvaardigheden en wat kan ik daarmee dan?’ door dr. Michael van Balken (uroloog Rijnstate ziekenhuis, met aandachtsgebied informatievoorziening aan laaggeletterden).
  • ‘Beeldverhalen als patiënteninformatie’ door Ralph Koppers (longarts Medisch Centrum Leeuwarden en mede-initiatiefnemer Indiveo).

Praktische tips

Daarnaast kwamen er mooie voorbeelden voorbij uit de praktijk en werden er praktische tips gegeven. Zo werd er antwoord gegeven op vragen als ‘Hoe herken je iemand die beperkte gezondheidsvaardigheden heeft’ en ‘Hoe breng je een begrijpelijke boodschap over’?.

Benieuwd geworden naar het hele webinar? Bekijk deze dan terug via deze link.

 

Oncomid

Oncomid is een samenwerkingsverband op het gebied van oncologische zorg tussen het St. Antonius Ziekenhuis, het Diakonessenhuis, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Meander Medisch Centrum, Ziekenhuis Rivierenland, Tergooi en UMC Utrecht. Ook wordt er samengewerkt met het Beatrixziekenhuis. Dankzij de nauwe samenwerking van de deelnemende ziekenhuizen zorgt Oncomid voor kwalitatief hoogwaardige en veilige zorg op de juiste plaats voor patiënten in Midden Nederland. Dit zorgt er onder meer voor dat kennis en kunde niet beperkt blijft tot een ziekenhuis, maar binnen het gehele netwerk wordt gedeeld. Zo profiteren patiënten altijd van de nieuwste inzichten en technieken en de regio van meer doelmatigheid en kostenefficiency.

*Het webinar werd mede mogelijk gemaakt door Novartis.