Op dinsdag 24  januari a.s. organiseert het RAKU (Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht, onderdeel van Oncomid) voor de 13e keer de bijeenkomst voor patiënten en hun naasten over slokdarm- en maagkanker. 

Tijdens deze bijeenkomst vertellen artsen en verpleegkundig specialisten onder meer over protonentherapie, T4 behandelingen en oligometastasering. Ook komen onderwerpen aan bod als revalidatie en omgaan met vermoeidheid en de laatste ontwikkelingen binnen de patiëntvereniging SPKS.


Wat? De patiëntbijeenkomst ‘Slokdarm- en maagkanker’
Wanneer? dinsdag 24 januari van 19:30 tot +/-21:15 uur
Waar? Fysiek in het UMC Utrecht en online via Teams
Voor wie? Slokdarm- en maagkankerpatiënten en hun naasten
Aanmelden? Stuur een e-mail naar patienteninformatiebijeenkomst-2@umcutrecht.nl (vermeld hierbij of u de bijeenkomst digitaal/fysiek wilt bijwonen en met hoeveel personen u komt).

Bekijk de Uitnodiging

Programma

19:30u – Opening en introductie
Carlo Schippers, Verpleegkundig specialist

19:35u – | Buddy’s en ontwikkelingen SPKS
dhr. Henk-Jan Peterse, voorzitter SPKS
Dhr. Peterse is sinds de zomer van 2022 voorzitter van de patiëntenvereniging SPKS. Hij deelt ervaringen met de inzet van Buddy’s en nieuwe ontwikkelingen bij en vanuit SPKS.

19:45u | Protonentherapie
dr. Saskia van de Ven, radiotherapeut-oncoloog
Behandelen met behulp van bestraling kan steeds meer kankerpatiënten helpen. Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen. Zo kan er vanaf 2023 bij slokdarmkanker protonentherapie ingezet worden. Dr. van de Ven praat u hierover bij.

20:00u | Revalidatie en omgaan met vermoeidheid
Ester Bleijenberg, maatschappelijk werker en Anne de Rooij, ergotherapeut Divisie Hersenen, Revalidatie, Fysiotherapiewetenschappen en Sport
Veel mensen met kanker hebben last van vermoeidheidsklachten. Hoe kunt u hiermee omgaan? Bij de sport- en revalidatieafdeling proberen ze mensen hierbij te helpen.

20:20u | Pitches van onderzoekers
Drie enthousiaste onderzoekers vertellen u in vogelvlucht over de studies waar zij aan werken.

20:30u | T4 behandelingen en oligometastasering
Prof. dr. Richard van Hillegersberg
Prof. dr. van Hillegersberg vertelt hoe er steeds meer lukt als het gaat om kankeroperaties, waarbij sprake is van uitgebreide ziekte. Nieuwe inzichten in combinatie met onderzoek.

20:50u – Beantwoorden van vragen: alle vragen zijn welkom!


RAKU

Binnen het RAKU werken meerdere ziekenhuizen nauw samen in de behandeling van o.a. slokdarm- en maagkanker. RAKU brengt kennis en kunde uit de regio Utrecht en omstreken samen in één team, zodat patiënten meerdere en betere behandelmogelijkheden hebben en daarmee een betere genezingskans. Kennis op het gebied van wetenschappelijk onderzoek wordt gedeeld, zodat er meer onderzoek naar nieuwe behandelingen kan worden gedaan. RAKU is onderdeel van Oncomid.

Lees meer over het Expertteam Slokdarm | Maag.