Twee fervente fietsers die elkaar in het UMC Utrecht ontmoetten: fietsondernemer én ex-patiënt Ernest van den Bemd en chirurg Jan Willem van den Berg. Samen zijn ze de aanjagers en drijvende krachten achter het Oncomid fietsevenement: ‘Beweging in behandeling’ dat op zaterdag 9 september 2023 voor het eerst plaatsvindt.

Want bewegen is gezond en heeft een positief effect op de behandeling van patiënten met kanker. Daarom wil Oncomid graag dat bewegen een essentieel onderdeel wordt van een oncologisch behandeltraject. “Met het fietsevenement zetten we de fiets – en het bewegen – in het zonnetje.”

“Wie in goede conditie verkeert, herstelt sneller van een operatie en loopt minder risico op complicaties of een hernieuwde ziekenhuisopname.”

Ernest van den Bemd

Van den Bemd is niet zomaar een fietsondernemer, hij is ook lid van het expertpanel Fietsen en Gezondheid van de vereniging van Sportgeneeskunde. “Fietsen is een krachtig geneesmiddel in de samenleving en de fiets kunnen we inzetten voor meerdere gezondheidsdoelen.

Fietsen, of bewegen in het algemeen, kan zeker een belangrijke rol spelen vóór, tijdens en na de (oncologische) behandeling. Als voormalig kankerpatiënt heb ik dit zelf ervaren. En ik ben vanuit mijn professie en persoonlijke ervaring dan ook een groot voorstander van de fiets als gezondheidsinterventie.”

Prehabilitatie als thema

Dat bewegen sowieso belangrijk is voor je fysieke en mentale gezondheid, vindt ook Jan Willem van den Berg. Als chirurg ziet hij daarnaast wat bewegen voor het herstel van zijn patiënten betekent. “Wie in goede conditie verkeert, herstelt sneller van een operatie en loopt minder risico op complicaties of een hernieuwde ziekenhuisopname.” Deze zogenoemde prehabilitatie is dit jaar het thema van het fiets- en kennisevenement.

Stap ook op de fiets op zaterdag 9 september 2023!

Stap – samen met je collega’s – op de fiets en rijd de ronde van Oncomid. Kies één van de mooie fietsroutes die in de regio Utrecht zijn uitgestippeld. Kies je voor de ronde van 20 kilometer of ga je voor de langere route van 35 kilometer? Welke afstand je ook kiest,

Jan Willem van den Berg

onderweg zorgt Oncomid voor een break met koffie en iets lekkers. Door zelf te fietsen, samen met andere deelnemers, ervaar je op een ontspannen manier direct welke fysieke en mentale gezondheidswinst dit oplevert.

In de middag vanaf 13.00 uur is er een symposium en zijn er gratis workshops voor zorgprofessionals en geïnteresseerden over prehabilitatie bij oncologische behandelingen en de inzet van de fiets daarbij.

Van der Bemd zegt tot slot enthousiast: “Het is toch een grote winst, dat je in het dagelijks leven eenvoudig de fiets kunt pakken en zo op een laagdrempelige manier aan je gezondheid kunt werken. Daar wil ik eenieder bewust van maken.”

Wil je je aanmelden of meer informatie over het event?

>> Ga dan naar de pagina ‘Beweging in Behandeling’