Kanker vraagt om de allerbeste zorg. Daarom bundelen experts van zes ziekenhuizen in Midden-Nederland hun krachten in Oncomid. In dit netwerk zorgen ze voor diagnostiek en behandeling volgens de nieuwste inzichten. Ze delen kennis en ervaring en doen wetenschappelijk onderzoek. Op die manier verbeteren en vernieuwen ze de zorg. Zo krijgen patiënten altijd de beste zorg. Koos van der Hoeven is sinds eind november voorzitter van Oncomid.

 

Prof. dr. ir. Van der Hoeven (1952) is internist-oncoloog met een grote staat van dienst. Hij startte zijn carrière in wat nu Ziekenhuis Amstelland heet. Na 18 jaar stapte hij over naar de topklinische Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. Daar werd hij gevraagd om de oncologische zorg vorm te geven. Ook was hij betrokken bij de doorontwikkeling van de opleiding Interne Geneeskunde. In die tijd werd hij ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) en van SONCOS, Stichting Oncologische Samenwerking. Toen maakte hij de overstap naar Leiden, waar hij hoogleraar en hoofd van de afdeling Medische Oncologie werd. Ook in het Nijmeegse Radboudumc was hij voorzitter van deze afdeling. Naast zijn werk als arts heeft hij ook altijd veel onderzoek gedaan en gepleit voor een goede toegankelijkheid van nieuwe geneesmiddelen tegen kanker. Voor dit laatste was hij voorzitter van een commissie van KWF Kankerbestrijding die hierover twee rapporten met aanbeveling schreef voor de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

 

Beste zorg

Van der Hoeven is een echte generalist. Naast bestuurlijke ervaring heeft hij ook veel ervaring in de patiëntenzorg. Een eigenschap die nodig is als voorzitter van Oncomid. Wat hij belangrijk vindt? De patiënt betrekken bij het zorgproces. “Dat heb ik als arts ook altijd gedaan waar dat kon. Daarom ga ik graag bij Oncomid aan de slag. Het is geweldig wanneer ziekenhuizen samenwerken om een zo hoog mogelijke kwaliteit van zorg te bieden aan patiënten in de regio. Ik wil stimuleren dat we dat aantoonbaar doen: hoe kunnen we de buitenwereld laten zien dat we het goed doen? En hoe kunnen we ziekenhuizen elders in Nederland laten profiteren van onze kennis? Samenwerken betekent ook dat ziekenhuizen keuzes moeten maken. Dat doen we samen en op basis van de beste kwaliteit. Zo zorgen we dat de patiënt de allerbeste zorg krijgt.”

 

Expertteams

In Oncomid werken zes ziekenhuizen samen: St. Antonius, Diakonessenhuis, Meander Medisch Centrum, Ziekenhuis Rivierenland, UMC Utrecht en Tergooi (Tergooi op dit moment alleen voor de urologische oncologie). In dit netwerk werken de ziekenhuizen in expertteams (tumorwerkgroepen) samen. Van der Hoeven: “Door kennis en krachten te bundelen, kunnen we blijven innoveren. Want we slaan niet alleen de handen ineen voor patiëntenzorg, maar ook voor onderzoek.” Van der Hoeven vindt het ook belangrijk dat de hele zorgketen wordt betrokken bij de behandeling van de patiënt. “Ik wil graag de verbinding maken met huisartsen. Dat zijn echt partners van patiënten in de oncologische keten. We willen hen ook aanhaken. Dat doen we door hen om advies te vragen. En door dat advies weer mee te nemen in onze werkwijze. Uiteraard toetsen we regelmatig of onze werkwijze aantoonbaar effect heeft.”

Plannen

Eigenschappen die Van der Hoeven tekenen, zijn doorzettingsvermogen en zijn geduld om naar mensen te kunnen luisteren. “Dat is belangrijk om samen beslissingen te kunnen maken.” Wat zijn plannen zijn voor het netwerk Oncomid? “Dat we over 10 jaar het middelpunt zijn voor oncologische zorg. En een voorbeeldfunctie kunnen vervullen voor andere ziekenhuizen in Nederland. We willen blijven innoveren en op die manier elke patiënt de meest passende zorg bieden.”