Tamara Kievith-de Waal heeft uitgezaaide darmkanker. Na een doorverwijzing naar het UMC Utrecht, krijgt ze een bewezen effectieve behandeling aangeboden. ‘Ik ben veertig jaar, ik heb een man en kinderen, ik ben veel te jong om zomaar te berusten in het idee dat er niks meer aan te doen zou zijn. Dan wilde ik toch minstens weten of de topexperts van een UMC nog mogelijkheden zagen.’

‘Zo ben ik bij dr. Guus Bol terechtgekomen’, aldus Tamara Kievith-de Waal. Hij had andere gedachten over de behandelmogelijkheden. Hij bood een zware chemokuur met FOLFOXIRI-B aan, waarbij je na acht kuren overstapt op een lichtere onderhoudskuur. ‘Oncoloog Guus Bol legde het goed uit en we kregen ruimte om alles te vragen. Dat gaf vertrouwen en ik hoefde niet lang na te denken of ik de kans met die behandeling zou proberen te grijpen’, zegt Tamara Kievith-de Waal.

Lees het volledige interview met Tamara Kievith-de Waal.

Flashmob-studie

Het verhaal van Tamara inspireert oncoloog Guus Bol om te onderzoeken hoe lang het duurt voordat een bewezen effectieve therapie een plek krijgt in de spreekkamer. Er wordt in zijn onderzoek specifiek gekeken naar hoeveel patiënten met uitgezaaide darmkanker de kuur die Tamara heeft gekregen, Folfoxiri-B, wordt aangeboden.

Samen met collega-onderzoeker Sietske van Nassau leidt Bol dit onderzoek onder 47 ziekenhuizen (waaronder een aantal  ziekenhuizen uit het Oncomid-netwerk). Dit doen ze met een afwijkende methodiek: de flashmob. Daarin worden in korte tijd data verzameld en geanalyseerd door een grote groep betrokken onderzoekers. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 13% van de patiënten die in aanmerking komt voor de nieuwe behandeling, deze ook heeft gekregen. Uit de gehouden interviews blijkt dat oncologen behoorlijk sturend kunnen zijn. Ze bespreken een nieuwe behandeling alleen met een specifieke groep patiënten. Irrationele factoren spelen hierbij een rol, zo blijkt uit het flashmob-onderzoek.

Meer over het onderzoek en de resultaten lees je in deze wetenschappelijke publicatie in Jamal Network Open. Ook de Volkskrant besteedde aandacht aan dit onderzoek. Dit artikel is toegankelijk voor Volkskrant-abonnees.

Oncomid

Oncomid is een samenwerkingsverband op het gebied van oncologische zorg tussen het St. Antonius Ziekenhuis, het Diakonessenhuis, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Meander Medisch Centrum, Ziekenhuis Rivierenland, Tergooi en UMC Utrecht. Ook wordt er samengewerkt met het Beatrixziekenhuis. Dankzij de nauwe samenwerking van de deelnemende ziekenhuizen zorgt Oncomid voor kwalitatief hoogwaardige en veilige zorg op de juiste plaats voor patiënten in Midden Nederland. Dit zorgt er onder meer voor dat kennis en kunde niet beperkt blijft tot een ziekenhuis, maar binnen het gehele netwerk wordt gedeeld. Zo profiteren patiënten altijd van de nieuwste inzichten en technieken en de regio van meer doelmatigheid en kostenefficiency.