Op zaterdag 9 september vond het beweeg- en kennisevent ‘Beweging in Behandeling’ plaats. Ruim 75 zorgprofessionals en andere geïnteresseerden stapten op de fiets om de Ronde van Oncomid af te leggen en volgden, na een gezonde lunch een interessant symposium, waarbij sprekers vanuit verschillende disciplines vertelden over prehabilitatie. Een sportieve en inspirerende dag waar zowel deelnemers als organisatie met veel plezier op terug kijken!

De ochtend startte grijs en mistig. Echter, zodra initiatiefnemers Ernest van den Bemd en Jan Willem van den Berg het startsein gaven, brak de zon door.  Ruim 75 deelnemers met verschillende achtergronden én soorten fietsen reden vanaf het UMC Utrecht door de prachtige buitengebieden rondom Utrecht. Halverwege werden ze warm onthaald met koffie en koekjes bij Huisartsenpraktijk De Groene Kernen in Groene Kan. In deze lommerijke omgeving konden de fietsers even op adem komen en elkaar ontmoeten.

Na het tweede deel van de Ronde te hebben afgelegd kregen de sportieve deelnemers een medaille en werden ze getrakteerd op een gezonde lunch. Volop nieuwe energie kon worden gestart met het tweede deel van de dag: het symposium.

Zonnige start van de wierronde

Koffiestop bij Huisartsenpraktijk De Groene Kernen

Fietsen door de buitengebieden van Utrecht

Jan Willem en Ernest wachten de sportieve fietsers op

Een welverdiende medaille!

Uitreiking van de Gazelle E-Bike

Interessant symposium met inspirerende onderwerpen

De middag stond in het teken van prehabilitatie: het fit maken van patiënten tijdens een  (in dit geval: oncologisch) behandeltraject. Oncomid voorzitter prof. dr. ir Koos van der Hoeven trapte de middag af, gevolgd door een lezing over Kanker en Bewegen door prof. dr. Anne May van het UMC Utrecht.

Daaropvolgend kwam de ENHANCE-studie uitgebreid aan bod. Dr. Martijn Stuiver deelde met de aanwezigen hoe de studie, die blaaskanker patiënten helpt bij het fitter worden voorafgaand aan een blaasverwijderende operatie, is vormgegeven. Emine Akdemir, PhD interviewde vervolgens een patiënt die aan deze studie heeft deelgenomen over zijn ervaringen. Vervolgens nam dr. Karin Valkenet de aanwezigen mee in de wereld vaan de patient persona’s en vertelde Femke van Leeuwen, diëtiste bij het UMC Utrecht over de rol van voeding bij prehabilitatie.

Na een korte pauze vervolgde fysiotherapeut Linda van der Worp van Ziekenhuis Gelderse Vallei het symposium met een presentatie over het Xtrafit programma. Aansluitend informeerde Kristel van Asselt de zaal over leefstijlinterventies door de eerste lijn bij kanker, waarop drs. Ernest van den Bemd en prof. dr. Frank Backx de fiets in het zonnetje zetten door uit te leggen over de potentie van de fiets bij het inzetten bij prehabilitatie en preventie.

Tot slot pitchten de twee jonge, enthousiaste onderzoekers Rick Verheijden (promovendus medische oncologie) en Petra Bor (fysiotherapeut en PhD-student)  hun onderzoeken aan een tweekoppige jury, bestaande uit gynaecoloog Henk Schreuder en Koos van der Hoeven. Petra ging er uiteindelijk met de wisselbokaal vandoor dankzij haar onderzoek naar de inzet van beweegsensoren bij oncologische operaties. De prijsuitreiking van de Gazelle E-bike was de kers op de taart en met een gezellige borrel sloten we deze waardevolle dag af.

We kijken terug op een positieve, sprankelende dag die in het teken stond van beweging, kennis delen én verbinding. Op naar een volgende editie!

Een deel van de organisatie

Meer lezen over dit onderwerp?

>> Ernest en Jan Willem: twee fietsliefhebbers met een missie

>> Oncomid organiseert uniek beweeg- en kennisevent