Vandaag is het Wereld Nierkankerdag. Daarom in dit nieuwsbericht aandacht voor de ontwikkeling van de landelijke Keuzehulpen bij Nierkanker. Deze tool moet patiënten met nierkanker gaan helpen bij het maken van de juiste keuze als het gaat om behandelmogelijkheden, die passen bij hun persoonlijke situatie.

Een multidisciplinaire werkgroep werkt op dit moment hard aan de ontwikkeling van twee landelijke keuzehulpen voor patiënten met nierkanker. Vanuit Oncomid zijn uroloog Harm van Melick, internist-oncoloog Maartje Los en internist-oncoloog Britt Suelmann zeer actief betrokken.

Tool die patiënt helpt bij het maken van keuzes

De laatste fase van het ontwikkelproces is inmiddels aangebroken, waarbij de keuzehulpen gefinaliseerd worden en de autorisatiefase in gang gezet zal worden.

Deze tools moeten patiënten helpen bij het maken van de juiste keuze tijdens het zorgtraject en bestaan uit drie delen:

  1. Een uitreikvel: deze ontvangt de patiënt in de spreekkamer.
  2. De keuzehulp-website: hierop vindt de patiënt informatie over de diagnose, behandelmogelijkheden (inclusief voor- en nadelen) en stellingen over elke behandeling.
  3. Een samenvatting van de voorkeuren van de patiënt

‘De Nierkanker keuzehulpen geven patiënten een compleet overzicht van de behandelmogelijkheden en het effect hiervan op hun kwaliteit van leven. Hierdoor kunnen zij, samen met de zorgverlener, een behandeling kiezen die het best past bij hun persoonlijke situatie’ – Cato Bresser, Arts-onderzoeker urologie & waardegedreven zorg binnen het St. Antonius Ziekenhuis

Multidisciplinair samenwerken

De werkgroep bestaat uit: urologen, internist-oncologen, interventieradiologen, verpleegkundig specialisten uit verschillende ziekenhuizen en een patiëntvertegenwoordiger vanuit de patiëntvereniging Leven met Blaas- of nierkanker. De groep wordt ondersteund door de Nederlandse Vereniging voor Urologie, Nederlandse Internisten Vereniging, Nederlandse Vereniging voor Radiologie en V&VN (Beroepsvereniging Verzorgenden Verpleegkundigen).

Nierkankerzorg in de regio

De zorg voor mensen met nierkanker in Midden-Nederland is goed geregeld: alle opties (van focale therapie tot robotchirurgie) zijn aanwezig binnen de Oncomid-regio.

Wil je meer weten over hoe het Oncomid expertteam Prostaat | Blaas | Nier | Zaadbal samenwerkt? Kijk dan op de expertteam-pagina.